Dette indhold er sponsoreret.
Aldrig før har de danske hjemmekokke haft så mange forskellige smage, krydderier og redskaber til at udforske madlavningen med. Selvom vi generelt bliver ringere i køkkenet, bliver der flere hjemmenørdekokke. Disse nøjes ikke bare med at lave de danske klassikere, men vil udforske de fjerne køkkener. Det kan være grundet smagsnuancer, vegetariske hensyn eller smagen fra rejsen, der skal genfindes. Du kan tage en globus og pege på et hvilket som helst sted på kloden og finde en ret derfra, som du kan kokkerere derhjemme. Nogle ingredienser er dog stadig svære at anskaffe.
Smagen af rejsen
Ser vi bort fra pandemien, som har fastholdt os alle sammen i hjemlandet, sker rejser til udlandet langt oftere, end vi historisk har været vant til. Efter 60’ernes charterrejser og økonomiens styrkeposition i de danske hjem har vi næsten kunnet forvente en udlandsrejse en gang om året eller hvert andet år. Og rejserne bliver til stadig fjernere egne, flere kilometer væk. Hvis vi bliver spurgt, hvad det skønne ved rejsen er, vil maden ofte komme som en af årsagerne til rejsen.
Vi rejser nemlig også for at smage. Smage nye retter, få nye dufte, lære nye teknikker og blive overvældet over de mange smagsnuancer, vi ikke kendte i forvejen. Så når hjemmekokken står derhjemme med sin Giesser, er det ikke bare den danske flæskesteg, der er under kniven. Måske er det flæskestegen, der er tilberedt med citrongræs, korianderfrø og soya. Alle mulige kombinationer bliver udforsket for at finde dén smag, I fik på det dér marked på en rejse.
Vegetariske retter
En anden årsag til, at de fjerne køkkener udforskes, er, at f.eks. de asiatiske køkkener har et mere vegetarisk udgangspunkt. Det kunne være de indiske retter med tofu, æg eller bælgfrugter. Indien har en kæmpe befolkning, hvoraf ca. halvdelen er vegetarer. Her kan hentes en masse inspiration hjem til de danske køkkener. Vi har i Danmark vænnet os til goder som kød og flyrejser, men faktisk har vores kost også haft væsentligt mindre kød i sig. Denne madkultur kan genfindes ved at kigge væk fra Danmark, eller bare kigge små 100 år tilbage i tiden i vores egen madkultur.
Vælg et sted på kloden
Det unikke ved de udenlandske køkkener er de fine og nye smagsnuancer. Visse smagskombinationer og tilberedningsmetoder går igen, men ligesom vi har unikke smagsnuancer og en særpræget madlavning i Danmark, kan denne opleves ved de krydderiblandinger, grøntsagssammenspil og unik tilberedning, vi oplever udenlands. Og i dag er krydderier og grøntsager fra fjerne egne så let tilgængelige for de danske hjemmekokke, at de bare kan pege på en globus og så vælge, hvorfra de vil lave mad en bestemt dag.
Det forudsætter selvfølgelig en pengepung, som gerne vil bruges på dyrere madvarer, da disse ofte skal findes i specialbutikker. Med et stadig større fokus på klima og herunder råvaretransport kan det være, hjemmekokkene kommer til at fokusere mere på steder, hvor grøntsagernes sæson minder mere om de danske. Men hvem ved?